Must Have: Korean Fashion Wear

By Syahirah Abdul.

Pengaruh Fesyen Korea atau fesyen K telah memasuki dunia fesyen dan pilihan fesyen harian kita. Kejayaan global budaya pop Korea Selatan, seperti K-drama dan K-pop, membawa pengaruh ini. Budaya Korea Pop telah diterima oleh masyarakat tempatan Malaysia, terutamanya dalam kalangan penonton yang lebih muda. Trend ini telah mempengaruhi pilihan mereka dalam kehidupan seharian, telah menjadi keperluan pakaian, dari pakaian casual comfort di rumah, ke pakaian cantik untuk berlibur hingga ke pakaian bekerja/workwear. Jadi awak semua tidak perlu ke South Korea, kami ada beberapa tips Kpop fesyen untuk awak bergaya cantik dan mempesonakan. 

 

1. Baju Oversized 

Fesyen Korea telah menguasai seni memakainya sementara bahagian atas yang besar selalu bergaya. fleksibiliti bergaya merupakan salah satu big pluspoint kepada baju oversized. Seluar jeans highwaisted, seluar pendek denim, atau skirt juga boleh dipadankan. Apabila dipadankan dengan seluar jeans highwaisted, awak juga boleh memakainya dengan baju kemeja atau memasukkannya.

2. Baju Ruffled

Gadis Korea pastinya peminat rekaan blouse yang ruffle. Ini memberi setiap pakaian mempunyai daya tarikan yang tersendiri. Pada masa yang sama untuk melengkapkan penampilan fesyen street Korea awak semua, ia menawarkan gabungan yang cantik antara comel dan bergaya. Knitted Ruffle Top ini, misalnya, adalah padanan terbaik untuk seluar jeans pinggang tinggi atau denim dengan perincian depan yang bergelombang dan gaya renda.

3. Baju Checkered

Baju Checkered dihidupkan oleh orang Korea. Kerap dipakai dalam drama K oleh pelakon utama. Ia juga dipakai oleh banyak idola K-Pop sebagai pakaian lapangan terbang atau sebahagian dari fesyen lapangan terbang mereka. Pakaian serbaguna dan rapi ini boleh dipakai dengan pelbagai cara; awak boleh memasukkannya, memakainya di atas pakaian luar, atau mengikatnya di pinggang atau di atas bahu dengan bahagian bawah pinggang tinggi. 

5. Modern Feminine Tops

Korean-inspired top designs yang sangat cantik, flowy dan mudah disesuaikan dengan trend fesyen yang berbeza. Beberapa contoh termasuk baju berenda, blouse bergetar, blouse dengan berlengan 3 suku, dan banyak lagi. Walaupun awak padankan dengan jeans atau dengan barangan streetwear lain, ciri-ciri ini seperti menambah sentuhan feminin dapat melihat keseluruhan look. Mencari penampilan feminin dan kasual? lihat bahagian atas ini: 

6. Blazer Memukau

Orang Korea suka melakukan kerja-kerja berlapis. Walaupun hanya dengan t-shirt biasa, dengan memadankannya dengan blazer pernyataan, mereka dapat mengubahnya dengan cepat menjadi pakaian kasual dan bergaya. Tambahkan beberapa blazer cantik ke almari anda jika anda ingin membuat ensemble khas dan bergaya. 

 

 

Haaaa, kini semua dah tahukan serba sedikit gaya berfesyen Korea, jadi dapatkan semua 'must-have' item di Zoe Arissa, kami ada pelbagai designs yang terbaru menepati citarasa semua. Tunggu apalagi?? Happy Shopping